ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ

Εκκολπώματα

Η προβολή του τοιχώματος του οισοφάγου προς τα έξω με την δημιουργία ενός μορφώματος σαν μικρή φούσκα λέγεται εκκόλπωμα. Το συχνότερο είναι το εκκόλπωμα Zenker που βρίσκεται στον ανώτερο οισοφάγο. Τα εκκολπώματα δημιουργούν συχνά προβλήματα στην κατάποση αλλά και δυσοσμία του στόματος λόγω των τροφών που μαζεύονται μέσα τους. Η θεραπεία είναι χειρουργική εκτομή τους και συρραφή του τοιχώματος.

Διαφραγματοκήλη

Τα χάσματα στο διάφραγμα από τα οποία περνούν κοιλιακά σπλάχνα προς τον θώρακα λέγονται διαφραγματοκήλες και συχνότερες είναι αυτές γύρω από το οισοφαγικό τρήμα (το σημείο που περνάει ο οισοφάγος από το διάφραγμα). Από τις κήλες του οισοφαγικού τρήματος μπορεί να περάσει στο μεσοθωράκιο μέρος ή και ολόκληρο το στομάχι καθώς και άλλα όργανα (σπλήνας, παχύ και λεπτό έντερο). Τα προβλήματα που δημιουργούν είναι δυσπεψία, θωρακικό άλγος, αναπνευστικές και καρδιολογικές διαταραχές, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και χρόνια απώλεια αίματος. Η θεαραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική.

Αχαλασία

Η υπερτονία του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα εμποδίζει το πέρασμα των των τροφών από τον οισοφάγο στο στομάχι. Η κατάσταση αυτή λέγεται αχαλασία οισοφάγου και προκαλεί δυσφαγία, θωρακικό πόνο και αργότερα απώλεια βάρους. Η κλασική θεραπεία είναι η χειρουργική με μυοτομή κατά Heller.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Είναι μια από τις συχνότερες νόσους των σύγχρονων κοινωνιών. Δημιουργείται από την παλινδρόμηση του όξινου γαστρικού υγρού στον οισοφάγο, η οποία προκαλεί σε βάθος χρόνου οισοφαγίτιδα με συμπτώματα: κάψιμο πίσω από το στέρνο, δυσκαταποσία, βήχα, βραχνάδα, ναυτία και αναγωγές. Παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, διαφραγματοκήλη είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν την παλινδρόμηση. Η θεραπεία της είναι κυρίως συντηρητική αλλά σε περίπτωση σοβαρής οισοφαγίτιδας που δεν υποστρέφει με φαρμακευτική αγωγή, η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη.