ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΣΤΟΜΑΧΟΥ/ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΥ

Πεπτικό έλκος/Γαστρορραγία/Διάτρηση/Πυλωρική στένωση

Το πεπτικό έλκος αφορά κυρίως το δωδεκαδάκτυλο αλλά και το στομάχι και αποτελεί μια βλάβη (πληγή) του βλεννογόνου τους. Η θεραπεία τους σήμερα είναι κυρίως φαρμακευτική αλλά οι επιπλοκές του όπως η διάτρηση, η πυλωρική στένωση και λιγότερο συχνά η αιμορραγία συνεχίζουν να χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση, κάποιες φορές επείγουσα. Το είδος της κατάλληλης επέμβασης κάθε φορά είναι διαφορετικό και εξαρτάται από το προφίλ του ασθενούς και το είδος της επιπλοκής.

Λιπώματα

Τα λιπώματα είναι σχετικά σπάνιοι, καλοήθεις όγκοι που βρίσκονται μέσα στο τοίχωμα του στομάχου.Συνήθως περνούν απαρατήρητα αλλά μπορεί να βρεθούν τυχαία σε γαστροσκόπηση ή να μεγαλώσουν πολύ και να δώσουν πιεστικά φαινόμενα ή να διαβρώσουν τον βλεννογόνο προκαλώντας αιμορραγία. Μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία του οργάνου

Όγκοι GIST

Η πλήρης ονομασία τους είναι στρωματικοί όγκοι του γαστρεντερικού και εντοπίζονται κατά 50% στο στομάχι, λεπτό έντερο 25%, παχύ έντερο 10% και άλλα όργανα (οισοφάγος, ορθό) 15%. Είναι όγκοι ενδιάμεσης κακοήθειας και εντοπίζονται συνήθως τυχαία. Ο βαθμός καοήθειας εξαρτάται από το μέγεθος και την ιστολογική τους μορφή (αριθμός μιτώσεων). Οι περισσότεροι (65-70%) είναι χαμηλής κακοήθειας. Θεραπευτικά αφαιρούνται με εγχείρηση και δίνεται συμπληρωματική θεραπεία η οποία δεν είναι τοξική όπως οι γνωστές χημειοθεραπείες.