ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
Παθήσεις σκωληκοειδούς απόφυσης (σκωληκοειδίτιδα, βλεννοκήλη, καρκινοειδές)
Η σκωληκοειδίτιδα είναι από τις πιο γνωστές παθήσεις και αφορά τον 1 στους 20 ανθρώπους. Η αντιμετώπισή της είναι επείγουσα με σκωληκοειδεκτομή, ιδανικά λαπαροσκοπική.
Το καρκινοειδές είναι ένας όγκος που εντοπίζεται συχνότερα στην σκωληκοειδή απόφυση και έχει διαφορετικού βαθμού συμπεριφορά.
Η βλεννοκήλη είναι καλοήθης πάθηση αλλά αν η σκωληκοειδής απόφυση ραγεί μπορεί να οδηγήσει σε μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση που λέγεται ψευδομύξωμα του περιτοναίου.
Το καρκινοειδές και η βλεννοκήλη είναι καταστάσεις που απαιτούν ειδικούς χειρισμούς και πρέπει να αντιμετωπίζονται από έμπειρους χειρουργούς.
Εκκολπώματα (εκκολπωματίτιδα, αιμορραγία, ρήξη, στένωση)
Η εκκολπωμάτωση είναι συχνή πάθηση σε ηλικίες άνω των 60 και σχετίζεται με δίαιτα φτωχή σε φυτικές ίνες και δυσκοιλιότητα. Τα εκκολπώματα είναι μικρές προβολές (σαν σακουλάκια) του τοιχώματος του παχέος εντέρου. Μπορούν να εκδηλωθούν ως ανεπίπλεκτη εκκολπωματική νόσος, η οποία προκαλεί πόνο χωρίς φλεγμονή αλλά και δημιουργήσουν επιπλοκές όπως αιμορραγία, εκκολπωματίτιδα (φλεγμονή), στένωση ακόμα και ρήξη με κοπρανώδη περιτονίτιδα. Από τη στιγμή που θα εντοπιστούν αντιμετωπίζονται με κατάλληλα διαιτιτικά μέτρα και μερικές φορές με κάποια φάρμακα. Όταν αρχίσουν όμως να δημιουργούν επιπλοκές η κατάλληλη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του εντέρου (συνηθέστερα το σιγμοειδές) που τα περιέχει.
Πρόπτωση ορθού
Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους, πολύτοκες γυναίκες και άτομα που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις στην πύελο. Αφορά την έξοδο, μόνιμη ή προσωρινή, του βλεννογόνου ή και ολόκληρου του ορθού, από τον πρωκτό. Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική, αφού προηγηθεί ειδική μελέτη για την επιλογή της κατάλληλης μεθόδου αντιμετώπισης της πάθησης και για την κάλυψη των ιδιαίτερων αναγκών κάθε ασθενούς.
Πολύποδες
Είναι μικροί, καλοήθεις όγκοι του παχέος εντέρου οι οποίοι εντοπίζονται και αφαιρούνται από γαστρεντερολόγο με κολοσκόπηση. Αν παραμείνουν για χρόνια εξαλλάσσονται σε καρκίνο.
Στην περίπτωση που λόγω τεχνικών δυσκολιών (μεγάλοι πολύποδες με ευρεία βάση) δεν μπορεί να γίνει ενδοσκοπική πολυπεκτομή, το χειρουργείο είναι η μόνη λύση.
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού
Είναι συχνοί καρκίνοι, οι οποίοι όμως θεραπεύονται πλήρως αν διαγνωστούν και αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Οι χειρουργικές τεχνικές ποικίλουν ανάλογα με το στάδιο και τον τύπο του όγκου. Η χειρουργική ογκολογία παχέος εντέρου και ορθού έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις και πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς σε συνεργασία με ογκολόγο, ακτινοθεραπευτή, ακτινολόγο και παθολογοανατόμο για το ιδανικό αποτέλεσμα.